Seafood in white wine with melon/ Owoce morza w bialym winie z melonem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwielbiam owoce morza. Malze i krewetki w szczegolnosci. Staram sie przygotowywac sosy z nimi tak czesto jak to mozliwe. Oczywiscie marynarskie mule byly gotowane juz pare razy, ale moje zainteresowanie hiszpanska kuchnia ostatnio sprawilo, ze zdecydowalam sie sprobowac czegos nowego. Kombinacja bialego wytrawnego wina, slodkiego melona i kwasnej limonki razem z malzami i krewetkami jest wyjatkowo udana.

I love seafood. Scallops and shrimp in particular. We try to prepare sauces with them as often as possible. Of course mariniere mussels were already a few times, but my interest in Spanish kitchen recently made me to try something new. The combination of dry white wine, sweet melon and lime sour with mussels and shrimp is extremely successful.

Wersja polska English version
Opis: Czas przygotowania 1h, 4 porcje Description: Time of preparation 1h, 4 portions
Skladniki:

  • papryka romero
  • polowa melona cantaloupe
  • 200g malzy (miesa)
  • 200g krewetek
  • pol cebuli
  • 300ml bialego wytrawnego wina
  • 2 zabki czosnku
  • sol,
  • swiezo zmielony pieprz,
  • lyzeczka slodkiej papryki,
  • lyzeczka ostrej papryki
  • sok z polowy limonki
  • puszka pomidorow
  • Oliwa
  • ryz
Ingredients:

  • one romero pepper
  • half of  cantaloupe melon
  • 100g mussels (meat)
  • 100g prawns
  • half onion
  • 300ml white dry wine
  • 2 cloves of garlic
  • salt,
  • fresh grounded pepper,
  • 1 tsp sweet pepper,
  • 1 tsp hot pepper
  • juice of half lemon
  • can of tomatoes
  • oil
  • rice
Przygotowanie:

Malze gotujemy przez 5 minut w niewielkiej ilosci wody pod przykryciem potrzasajac co jakis czas garkiem, wyjmujemy srodki, wyrzucamy muszle. Krewetki gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Nie za dlugo, bo beda za twarde.

Cebule siekamy w piorka, obieramy czosnek. Rozgrzewamy odrobne oliwy na patelni, dodajemy cebule, po chwili dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Smazymy na srednim ogniu, uwazamy by nie spalic czosnku.

Dodajemy papryke, posiekana wg uznania – ja lubie w dlugie, cienkie paski. Zalewamy wszaystko winem, dodajemy przyprawy, pomidory, sok z limonki, nadal gotujemy na srednim ogniu, mieszajac co jakis czas – pod przykryciem.

Nastepnie kroimy melona na drobne kawalki (w naszym wypadku byl to melon cantaloupe, ale inny tez sie nada). po ok 15 minutach dodajemy melona, krewetki i malze. Smazymy kolejne minuty bez przykrycia, do momentu az zredukuje sie sos do konsystencji, ktora bedzie nam odpowiadac.

Podawac z dzikim ryzem.

Smacznego!

Preparation:

Mussels cook for 5 minutes in a little water, covered, shaking from time to time pot, remove the meat, throw the clams. Shrimp cook for 3 minutes in salted water. Not for long, because I will be too hard.

Chop the onions into the pan, peel the garlic. Warm the oil in a pan, add onions, after a while, add squeezed garlic. Fry over medium heat, careful not to burn the garlic.

Add the chopped pepper as you like – I like the long, thin strips. All Pour the wine, add spices, tomatoes, lime juice, continue to cook over medium heat, stirring from time to time – under lit.

Cut the melon into small pieces (in our case it was a cantaloupe melon, but others also will do). after about 15 minutes, add the melon, shrimp and mussels. Fry for another minute, uncovered, until the sauce until reduce the consistency, which we will be held accountable.

Serve with wild rice.

Bon Appetit!

 

 

3 thoughts on “Seafood in white wine with melon/ Owoce morza w bialym winie z melonem

  1. Ciesze sie ze znalazlem twoja stronke, teraz jestem tu stalym gosciem, tylko troche ciezko bylo ja znalezc w google na podana fraze, trzeba ja lepiej wypozycjonowac. Podepnij sobie ja do systemu wymiany linkow i masz pozycjonowanie za darmo, ruch powinienen ci wzrosnac kilkakrotnie jak wbijesz sie na pierwsza strone google.
    Wpisz sobie w google – seo stronka z seo poradami – tu jest wszystko opisane, napewno ci sie przyda
    pozdro

    • Bardzo dziekuje za komentarz. Dopiero raczkuje w tej kwestii :) Zaraz sie zabiore za to co opisales i postaram sie ulatwic innym poszukiwania. To szalenie mile miec juz ‘stalego goscia’, pozdrawiam cieplo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>